Ar trebui să oferim comisioane celor care ne recomandă? Aceasta este întrebarea. Subiectul banilor este unul care trebuie abordat în orice domeniu și, inevitabil, și în fotografia de eveniment. 

De aceea, în articolul de azi, voi vorbi despre recomandările venite din partea celorlalți colegi de breaslă extinsă (în special wedding planneri) și cum ar trebui să punem corect problema când vine vorba de plătit comisioane. 

Discuția este una lungă și are multe nuanțe, iar de-a lungul carierei mele am întâlnit numeroase variante de abordare a acestei situații și îți spun sincer că nu știu care este cea corectă atât din punct de vedere al business-ului, cât și din punct de vedere moral. Am discutat de-a lungul timpului cu mulți colegi, iar părerile au fost împărțite, acestea fiind susținute cu argumente. 

Așadar, în acest text voi expune variantele posibile, concluzia la care am ajuns eu și, la final, sper că te va ajuta să tragi și tu propria ta concluzie. 

Comisioane pentru recomandări, context

În momentul în care alegi să intri în piața evenimentelor cu un serviciu, trebuie să îți faci reclamă, dar, indiferent cât de mult marketing ai face, indiferent cât timp și bani ai investi, toate strategiile tale de promovare vor valora mai puțin decât părerea unui om care deja a lucrat cu tine. 

Fiindcă, dacă mirii văd reclama ta, îți văd site-ul, se gândesc că ar vrea să lucreze cu tine, dar dacă primesc de la alt cuplu care a avut nunta recent o recomandare pentru fotograful cu care a colaborat, părerea lor va cântări mai mult decât toare reclamele. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă poate în acele reclame au văzut fotografii mult mai frumoase, mult mai spectaculoase decât face fotograful recomandat de prieteni. Dar ei cel mai probabil îl vor alege pe el fiindcă recomandarea prietenilor oferă siguranță. 

Atunci, având în vedere și faptul că poate cele mai bune și multe nunți vin din recomandări, inevitabil apare întrebarea: Ar trebui să plătim comisioane pentru recomandări?

Categorii de oameni care te recomandă ca fotograf

1. Persoanele apropiate

Prietenii, familia și cunoscuții sunt oamenii care te vor recomanda oamenilor care au nevoie de serviciile tale deoarece țin la tine și vor să îți facă un bine. 

2. Foști clienți

Dacă ai făcut treabă bună la un majorat, la o clasă de absolvenți, la o altă petrecere, iar oamenilor le-a plăcut de tine, când aud pe cineva ca are nevoie de serviciile tale, te vor recomanda. 

3. Prestatorii din domeniul nunților

Când zic „prestatori din domeniul nunților” nu mă refer strict la breasla fotografilor, deși și colegii fotografi te pot recomanda în cazul în care ei sunt ocupați sau nunta este prea departe de ei.

Însă, există și ceilalți furnizori: wedding planner, florești, săli, staroste etc – pe scurt, toți oamenii care lucrează în această industrie. 

Desigur, este evident, că fiecare dintre acești furnizori, în momentul în care recomandă, au un interes și nu neapărat cel al comisionului. În general, toată lumea lucrează pentru miri și tu, când te duci la nuntă, lucrezi pentru miri și ca să iasă totul așa cum trebuie, ca ei să fie mulțumiți, fiecare furnizor, pe felia sa, trebuie să își facă treaba. Trebuie ținut însă cont de faptul că, deși fiecare e pe felia lui, nunta nu poate fi segmentată, iar furnizorii trebuie să lucreze împreună. Nunta este, în fond, un tot unitar și nu putem să despărțim serviciile, deoarece depindem într-un fel sau altul unii de alții. 

De exemplu, pentru mine ca fotograf, este important ca decorul realizat de florist să arate bine, să fie interesant și fotogenic, deoarece dacă pun mirii în acel context, cu florile respective, eu am nevoie ca fotografiile să fie frumoase, iar la final mirii să se bucure de serviciul meu. 

Din acest motiv interesul tuturor furnizorilor care sunt implicați în nuntă este ca toți cei cu care lucrează să fie profesioniști, ca să le iasă și lor serviciul bine. 

Organizatori de evenimente

Există trei categorii de organizatori care lucrează cu ceilalți furnizori, iar intermedierea face parte din business-ul lor. 

Cum lucrează agențiile?

Eu dacă recomand pe cineva mirilor, o fac atât pentru mine, cât și pentru miri. Nu mă interesează să fac bani în acest mod, fiindcă nu sunt agenție. Sunt un simplu prestator de la o nuntă, care recomandă alți colegi. În schimb, agențiile, care intermediază serviciile între un prestator și un beneficiar, își iau un  comision de intermediere. 

Sunt agenții care ele în sine nu oferă niciun serviciu (nici planificare și nici altceva). Sistemul este destul de simplu: Mirii care nu vor să-și bată capul cu organizarea nunții apelează la o agenție care le găsește furnizori pentru toate serviciile, inclusiv restaurant. Practic mirii stabilesc un buget, specifică anumite detalii despre cum le-ar plăcea să fie nunta (stil, concept, mâncare, muzică, etc) și în ce manieră să fie fotografiile și video-ul care rămân după. Rolul agenției este să găsescă furnizori care să se plieze pe dorințele mirilor și să-i pună pe toți în contact, chiar să angajeze și un coordonator pentru ei.

La partea financiară, agențiile vor încerca să găsească fotografii care să se potrivească cu stilul solicitat de miri, dar care să aibă un buget cât mai mic, pentru a le rămâne cât mai mult profit din bugetul total. Când zic buget cât mai mic, nu mă refer că agențiile fac rabat la calitate, ci încearcă să primească o oferă cât mai bună, pentru un serviciu cât mai premium. Desigur, să nu mă înțelegeți greșit, înțeleg ideea lor de business și sunt de acord cu aceste comisioane.

De multe ori, un restaurant de nuntă care are mai multe săli are o agenție care recomandă mereu aceiași furnizori, având o înțelegere cu furnizorii. Prestatorii de servicii primesc eveniment, le este asigurat sezonul de nunți, dar agențiile își rețin comision. 

Cum lucrează un Wedding Planner?

Wedding Plannerul, pe de altă parte, organizează nunta și ajută mirii să găsească furnizori, dar nu are contracte cu aceștia. Wedding Plannerul are o listă cu oameni cu care a mai colaborat, care oferă diferite servicii, care sunt profesioniști și care pot fi contactați în funcție de dorințele mirilor. Plannerul, ca să organizeze nunta, cere o sumă, în funcție de ce are de făcut, în funcție de buget și de nevoilor mirilor. În acest context nu se percepe niciun fel de comision, deoarece atât plannerul cât și furnizorii sunt plătiți de către miri. 

Sunt însă wedding planneri care lucrează altfel: cer o sumă de bani mai mică ca onorariu mirilor și cer comision din partea furnizorilor sau alte servicii pentru ei sau clienții lor. 

Cum lucrează un coordonator de nuntă (staroste, vornic, MC)?

Coordonatorul de nuntă este un alt tip de wedding planner, care în anumite zone, precum Cluj, Bistrița sau Zalău poarte numele de staroste, vornic sau maestru de ceremonii. El se axează mai multe pe coordonarea nunții organizate în prealabil de către miri, neimplicându-se atât de mult (sau chiar deloc) în tot procesul dinainte de ziua cea mare. El ia bani pentru serviciul său (acela de a vorbi la nuntă și de a o coordona) și uneori ia comisioane de la furnizorii pe care-i recomandă, în cazul în care mirii nu au toate serviciile asigurate în momentul în care ajung la coordonator. 

Acceptăm să dăm comisioane?

La această întrebare nu există un răspuns universal valabil. Nu pot să zic cum e bine sau nu, depinde doar de tine. Îți zic însă variantele pe care le aleg eu. 

În momentul în care un wedding planner mă recomandă la o nuntă, nu mă deranjează să dau un comision. De ce? Fiindcă, în general, nunțile recomandate de planneri sunt mult mai bine organizate decât cele organizate de miri, deoarece plannerul are experiență. Iar pentru mine este de bun augur să fiu recomandat de un astfel de planner și nu contează pentru mine dacă el își ia doar onorariul sau cere comisioane, dacă eu îmi doresc să fiu la nunta respectivă. Dacă nu cere comision este extraordinar, iar dacă cere, i-l dau cu tot dragul, deoarece prefer să merg la nunți frumoase, premium, în locații faine, unde oamenii sunt ok, furnizorii profesioniști și îmi pot face treaba cât mai bine. Da, în astfel de situații, prefer să plătesc un comision acelui planner, dar îmi doresc să fie transparent și să știu acest lucru de la început. 

Cum poți proceda dacă alegi să plătești comision? 

  1. Oferi un procent din onorariul pe care-l încasezi de la miri;
  2. Adaugi acel procent peste suma pe care o ceri în mod obișnuit;
  3. Nu plătești procent, deoarece acesta este adăugat de agenție;

E la alegerea ta cum procedezi, dacă dai de la tine sau pui în plus. Eu nu mi-aș pune un comision suplimentar deoarece acei miri vor primi oferta ta de la wedding planner și apoi există posibilitatea să afle care este oferta ta reală. În acel moment ești tu pus într-o postură proastă, iar wedding plannerul la fel. 

De asemenea, mai există posibilitatea ca tu să lucrezi cu o agenție sau un planner care nu percepe comision, dar te vând pe tine mai scump. Concret, te contactează, îți cer prețul, ei fac contractul apoi cu mirii pe o sumă mai mare și astfel rămân cu procent. 

Concluzie

Acestea ar fi, în mare, variantele. Dar, desigur, se poate discuta mult mai multe. Eu am oferit mai multe exemple și informații, pe care le poți afla dacă urmărești video-ul de mai jos.

Îmi puteți urmări activitatea și pe YouTube, Facebook, InstagramPatreon,  Spotify sau Apple Podcasts.