Și uite că s-a încheiat încă o ediție a workshop-ului Tell a Story de 4 zile care a avut loc la The Barn Cluj în perioada 17-20 iunie 2024. Am organizat, ca de obicei, o nuntă regizată cu toate momentele (pregătiri, first look, ceremonie, ședință foto și petrecere), ca să le arăt cursanților cum lucrez eu pe teren, în viața reală. După 6 ediții de workshop în care am pus accentul pe echipele foto-video, anul acesta am revenit la versiunea inițială și anume realizarea de fotografii și film în manieră hibridă.
La partea foto pun mare accent pe realizarea tehnică corectă a imaginilor, dar mai ales pe modul în care spunem povestea prin imagini succesive, ca în cinematografie. Și ca să fie și mai relevant, realizez și un film de nuntă respectând aceleași tehnici, ca să le arăt curanților cât de similare sunt cele 2 domenii.
Împreună cu „mirii”, dar și cu ceilalți furnizori premium care se implică în proiectul nostru, ne dorim ca această nuntă regizată să arate exact ca și una reală. Pe de o parte, acest eveniment are scop educativ, iar pe de altă parte, el poate constitui o sursă de inspirație pentru viitori miri.
Toate activitățile ce au ținut de partea practică s-au desfășurat la The Barn, iar ce a însemnat teorie și editare a avut loc la studio-ul nostru din Cluj-Napoca. I-am avut ca parteneri pe Sony România, Panasonic România, WestBuy, Moselle Brest, Album Express, Photosetup, Nordic Focus și Toyota Cluj.
Povestea de nuntă și fotografiile finale se pot vedea aici: Link spre site-ul Julius Paul
Ziua 1 – Teorie
Workshop-ul a început cu o parte consistentă de teorie unde am abordat toate detaliile tehnice necesare pentru fotografii corecte și plăcute vizual. Spun „consistentă” pentru că am sintetizat în cele 239 de slide-uri din prezentare cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont un fotograf atunci când fotografiază oameni în diverse contexte și cu diferite tipuri de lumină. Am discutat despre compoziția fotografică și planurile de încadrare care se folosesc în cinematografie, am abordat tipurile de linii din imagini, în special cele care conduc privirea spre subiectul principal, am punctat diferențele dintre compozițiile simetrice și cele asimetrice și am dat exemple de elemente care ajută la echilibrarea imagini.
În orice fotografie cu oameni, este foarte importantă lumină și mai ales direcția ei. Umbrele create pe un portret pot scoate subiectul în evidență și pot da volum, astfel încât senzația privitorului să fie una de armonie. Am exemplificat tipurile de iluminare pentru un portret și cum pot fi ele folosite atât cu lumină naturală cât și cu lumină artificială. Eu aloc destul de mult timp și discuțiilor despre background, care din păcate este trecut cu vederea de foarte mulți fotografi.
Toate aceste elemente despre compoziție și lumină dacă sunt în armonie și fotograful știe să jongleze cu ele, cu siguranță rezultatul va fi unul foarte plăcut, atât pentru miri cât și pentru privirile mai critice ale colegilor de breaslă.
Am discutat foarte mult și despre storytelling și cum se poate crea o poveste din imagini fotografice. Ca să fie lucrurile și mai clare, am folosit momentele subiectului, care se regăsesc în majoritatea operelor epice în proză, ca bază pentru povestea de nuntă. După aceea am suprapus momentele de la acest tip de eveniment și am extras care sunt fotografiile relevante care marchează acea zi. Desigur, am punctat și importanța textului în postările din online și cum prin cuvinte se poate influența percepția privitorului asupra unei imagini.
Iar la final am creat un scenariu, împreună cu toți cursanții, pentru nunta noastră regizată. Le-am explicat ce se va întâmpla și am punctat care sunt elementele cheie ce trebuie surprinse în fotografie și în film.
Le-am oferit cursanților un Goodie Pack cu agendă, pix, cană de ceramică, toate personalizate „Tell a Story” și vouchere de reducere de la partenerii noștri. strap-uri de piele custom de la Moselle Brest. Am adus și o parte din produsele din shop-ul nostru online pentru ca participanții să poată vedea și fizic tricourile și hanoracele. Toate printurile, inclusiv albumele foto de demo au fost realizat de Album Express.
Ziua 2 – Practică – Pregătirile mirilor
Eu le recomand mirilor să facă pregătirile împreună tocmai pentru a se crea o legătură emoțională între ei în dimineața nunții pentru a se bucura de eveniment, dar pentru a evita timpul pierdut inutil între casele din care pleacă fiecare. Pentru acest workshop am închiriat o cameră de la Siesta Boutique Smart Suits și am simulat pregătirile mirilor. Am renunțat la cadrele standard cu rochia atârnată și fotografiat obiecte și ne-am concentrat mai mult pe interacțiunea dintre ei. Chiar am făcut și o repetiție pentru dansul mirilor.
Le-am arătat cursanților cum să folosească lumina existentă din încăpere și cum să realizeze imagini curate. Pe lângă asta, am surprins câteva cadre de mișcare, ca să punem lucrurile în context și să exemplificăm planurile de încadrare. Am avut nevoie de acest lucru pentru a arăta locul, timpul și personajele în expozițiunea din povestea noastră de nuntă.
Ziua 2 – Practică – Ședință foto de acomodare
La toate workshop-urile Tell a Story, înainte de ziua cu nunta regizată, realizăm o ședință foto de acomodare a „mirilor” cu fotografii și videografii. Având în vedere că este o situație specială în care cuplul (sau modelele) trebuie să fie fotografiate și filmate de 12 oameni, este nevoie de câteva exerciții pentru ca la nunta regizată, desfășurarea activităților să fie cât mai fluidă. Cu această ocazie punem în practică aspectele discutate la teorie în ceea ce privește lumina, compoziția, posing-ul și interacțiunea cu mirii. Totodată, punem accentul și pe reglajele corecte ale camerei, pe accesoriile pe care le folosim și pe momentele esențiale care trebuie surprinse. La acest workshop i-am avut în prim plan pe Larisa și pe Dan, două persoane care nu se cunoșteau de dinainte.
Tot în cadrul acestei ședințe foto, pe care am făcut la The Barn (locația nunții regizate), ne-am acomodat și cu locația. Fiind o locație nouă, am vrut să vedem care sunt unghiurile potrivite, care sunt background-urile ce merită folosite în cadre, ce fel de temperatură are lumină și din ce direcție vine și cum putem încadra personajele în context. Fetele de la Floarea Ta au creat decorul, iar pentru noi a fost o oportunitate bună să surprindem și cadre behind the scenes.
Cristina Pop (Cotoi), wedding plannerul care a creat conceptul de nuntă a coordonat activitatea și a avut grijă ca toți să aibă tot ce le trebuie și să respecte moodboard-ul. Colegii mei, Raul și Răzvan au dat o mână de ajutor în toate aspectele de care a fost nevoie pentru realizarea decorului.
Această zi a fost mai lejeră deoarece mi-am dorit ca participanții să se acomodeze cu locația și modelele. Le-am explica principiul de lucru, am fotografiat câteva cadre de exemplificare, iar în rest i-am lăsat să pună în practică informațiile acumulate de partea de teorie. Desigur, am analizat cadrele lor, le-am dat feedback la cald și le-am oferit sugestii.
Colegii Laura Bâlc și Alex Dascălu au realizat materiale foto-video pentru furnizori. Prin acest proiect, dincolo de partea de educație și inspirație, dorim să ajutăm colegii din breasla extinsă să aibă materiale de calitate pentru promovarea lor în social media. Deși multe dintre materialele pe care eu personal le realizez servesc acestui scop, e important să existe fotografii și reel pentru dorințele și nevoile furnizorilor.
Ziua 3 – Nunta Regizată
A treia zi, a fost nunta propriu-zisă care a avut loc tot la The Barn. Pentru că am făcut pregătirile în ziua a doua, în a treia zi de dimineață ne-am întâlnit la studio ca să analizăm cadrele realizate până atunci. Acest lucru a fost esențial ca să vedem unde am greșit și să putem îmbunătăți. Apoi ne-a dus la locația de nuntă. Soarele a fost puternic toată ziua, iar termometrul arăta 31 de grade. Noi am stabilit că ceremonia dorim să fie afară, însă până când soarele s-a mai domolit am realizat fotografii în interior.
Între timp, fetele de la Floarea Ta s-au ocupat de finalizarea decorului, iar fetele de la Acadeea au montat candybar-ul. Dana Nealcoș a filmat materiale pentru story-urile de pe social media și a luat testimoniale de la participanți. Cristina am pregătit și câteva aranjamente de tip flat lay pentru a scoate în evidență papetăria și accesoriile.
Chiar dacă știu că fotografii preferă fotografiile în lumină naturală și mai ales la apus în natură, este esențial, din punctul meu de vedere, ca mirii să aibă câteva cadre de ședință foto cu decorul din sală. Ca să exemplific mai bine schemele de iluminare discutate la partea de teorie, am folosit echipamente de la Nanlite trimise de partenerii noștri de la West Buy.
Mireasa noastră a purtat o minunata rochie de la Ivaz Couture, iar Dan, mirele, a avut un costum total atipic realizat special pentru workshop de cei de la Marecom.
Apoi, toată activitatea s-a mutat afară unde fetele au realizat decorul pentru ceremonia umanistă. Am renunțat la clasica arcadă de flori și am suspendat câteva aranjamente pe fațada clădirii. Bianca Tămaș a pregătit un discurs în cadrul ceremoniei în care a vorbit despre dragoste și familie, iar la venirea și plecarea ”mirilor” Rebeca Alexandra Iancu ne-a cântat la harpă. Ca să avem figurație la ceremonie, cât timp eu am exemplificat modul de fotografiere și de filmare, participanții au fost ”nuntași”. Mirii și-au spus jurăminte și au făcut schimb de inele.
Ceremonia, indiferent de natura ei, este un moment important din cadrul oricărei nunți. Pentru mirii care doresc o astfel de ceremonie direct la locația de nuntă, o alternativă la cele oficiate de cultele religioase (care în mare parte nu acceptă care preoții să facă în afara bisericii) poate fi constituită de o ceremonie umanistă. Am discutat pe larg despre acest subiect într-un alt articol de pe blog.
Pe partea educațională, am insistat aici mai mult pe cronologia cadrelor și pe planurile de încadrare potrivite pentru a spune povestea de nuntă. Desigur, nu am neglijat nici partea tehnică, în special la video unde sunetul este extrem de important. Le-am arătat cursanților cum folosesc lavaliere și recordere externe, ce fel de filtre pun pe cameră când lumina e puternică și unghiurile în care stau pentru a surprinde cât mai bine fiecare moment.
După ce am terminat eu partea de demonstrație, i-am lăsat pe cursanți să realizez aceleași cadre ca și mine. Am repetat de mai multe ori intrarea și ieșirea mirilor, plus partea cu punerea inelelor.
După ceremonie am avut o superbă lumină de Golden Hour și am profitat de ea pentru a face mirilor o ședință foto cu hambarul și cu decorul în spate. Eu am folosit mai multe focale la obiectivele foto, iar colegul Raul a ținut blenda și o lampă Bitlighter. Partea de ședință foto este elementul cheie al oricărui workshop de fotografie de nuntă, deoarece este momentul în care poți face fotografii așa cum îți dorești. Fie că e posing static sau dinamic, poți alege momentul zilei în care să ai cea mai bună lumină. În plus, sunt fotografiile preferate ale cursanților.
Am avut la dispoziție pentru fotografii și faimoasa dubiță portocalie The Orange Bus așa ca am folosit-o pe post de decor pentru câteva cadre care să simuleze atmosfera din ziua nunții.
După lăsarea serii ne-am mutat înapoi în sală unde am început petrecerea cu prezentarea tortului. Am exemplificat modul în care putem lucra cu lumina artificială și care sunt unghiurile cele mai potrivite pentru a scoate în evidență atmosfera.
Apoi a urmat dansul mirilor unde trupa Vibes Live Band a cântat de mai multe ori o frumoasă piesă internațională pentru ca toți cursanții să apuce să fotografieze mirii. Colegul meu, Raul, a fost asistentul care se ocupat de lumini, în timp ce Răzvan avea grijă să fie suficient fum, folosind un dispozitiv primit de la partenerii noștri de la Focus Nordic. În timp ce ne făceam treaba ne-am distrat și noi alături de trupă, iar am dansat cu mireasa.
Ziua 4 – Editare
Ziua 4 este dedicată editării. Pe de o parte am discutat despre workflow și cum ne putem optimiza timpul pe care-l petrecem în fața computerului, iar pe de altă parte am discutat despre cromatica FilmLook.
Pentru mine este foarte important să fiu eficient atunci când prelucrez fotografiile. Îmi doresc să păstrez un anumit nivel calitate constant în tot ceea ce fac, dar vreau în același timp să predau imaginile clienților mei într-un timp cât mai scurt. Din acest motiv am pus mare accent la workshop pe organizarea fișierelor în computer și pe selecția și categorisirea fotografiilor în Lightroom. Chiar dacă eu am un proces complicat la prima vedere, m-am bucurat să văd că participanții au înțeles că o structură organizată reduce considerabil timpul de prelucrare a imaginilor.
A urmat partea de colorizare a imaginilor. Eu având un stil de editare curat și plăcut, dar în același timp care păstrează maniera FilmLook, am creat de la zero împreună cu participanții mai multe preseturi de culoare în Adobe Lightroom. Ne-am folosit exclusiv de fotografiile de la workshop și am exemplificat modul în care se poate adapta cromatica în funcție de context.
La final am exportat fotografiile și am selectat cele mai relevante pentru povestea noastră de nuntă.
La finalul workshop-ului le-am dat diplome de participare tuturor cursanților.
În loc de încheiere
Mă bucur tare mult că și acest workshop de fotografie de nuntă a fost unul reușit. Doresc să le mulțumesc participanților pentru că mi-au oferit încrederea lor, tuturor furnizorilor de nuntă pentru implicare și efort, modelelor noastre care au rezistat eroic multe ore și nu în ultimul rând colegilor mei Raul Aluaș și Răzvan Drecșan.
Le mulțumesc mult și colegilor Călin Curticăpian, Laura Bâlc, Bogdan Labiș, Alex Dascălu pentru că au documentat foto-video acest minunat eveniment.
Lista completă de furnizori:
🔸 Wedding Planner: Cristina Pop (Cotoi)
🔸 Locație Nuntă: The Barn Cluj
🔸 Locație Pregătiri: Siesta Boutique Smart Suits
🔸 Mireasă: Larisa Moldovan
🔸 Mire: Daniel Vitan
🔸 Agenția de modele: Romanian Main Models
🔸 Design Floral și recuzită: Floarea Ta
🔸 Ceremonie umanistă: Bianca Tămaș
🔸 Instrumental: Iancu Rebeca Alexandra
🔸 Cover Band: Vibes Live Band
🔸 Tort & candy bar: Acadeea
🔸 PhotoBooth: The Orange Bus
🔸 Rochie: Ivaz Couture
🔸 Costum și accesorii: Marecom
🔸 Make-up & Hairstyle: Salon Muse
🔸 Accesorii: Crystal-Fashion
🔸 Print: White Sand Boutique
🔸 Making of foto: Călin Curticăpian
🔸 Foto pentru furnizori: Laura Bâlc
🔸 Making of video: Bogdan Labiș
🔸 Video pentru furnizori: Alex Dascălu
🔸 Tehnic: Drecșan Răzvan
🔸 Asistent: Raul Aluaș
🔸 Social Media Manager: Dana Nealcoș
🔸 Sponsori: Panasonic, Sony, West Buy, Album Express, Moselle Brest, Toyota Cluj, Photosetup, Focus Nordic