A fost o ediție specială a workshop-ului IN Frame, unde am realizat o ședință foto-video de nuntă, în stil italian. Evenimentul a durat 2 zile și s-a desfășurat la studio-ul nostru din Cluj-Napoca (teorie și editare) și la Wild Garden (practică) . Diferit de workshop-ul Tell a Story in Harmony de 4 zile unde fotografiem o nuntă regizată ca să putem spune o poveste completă, IN Frame este dedicat fotografilor și videografilor, unde punem mare accent pe realizarea tehnică corectă a imaginilor și pe crearea de portofoliu. Fiind un workshop de fotografie și videografie de nuntă, avem în fața camerei un cuplu (mire și mireasă). Împreună cu ei, dar și cu decorul realizat de furnizori de nuntă premium, realizăm imagini foto-video cât mai curate, mai frumoase și mai creative.

Dorim să le mulțumim partenerilor noștri de la PhotoSetup care ne-au pus la dispoziție lumini Tolifo și multe accesorii de la diverse brand-uri pentru a putea fi testate de către participanți, celor de la Tamron România pentru că ne-au oferit obiective cu zoom și celor de la Album Express care ne-au realizat toată partea de print. Toți partenerii au oferit și vouchere de reducere participanților.

Materialele finale de la workshop se pot vedea în rubrica de proiecte foto-video.

Workshop-ul IN Frame este realizat cu un număr restrâns de participanți pentru că îmi doresc foarte mult să acord atenție și feedback fiecăruia în parte. Este structurat în 3 părți și anume: teorie, practică și editare.

Teorie 

Workshop-ul a început cu o parte consistentă de teorie unde am abordat toate detaliile tehnice necesare pentru fotografii corecte și plăcute, dar și aspecte ce ține limbajul audio-vizual pentru materialele video. Spun „consistentă” pentru că am sintetizat în cele 191 de slide-uri din prezentare cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont un fotograf și un videograf atunci când surprinde oameni în diverse contexte și cu diferite tipuri de lumină. Am discutat despre compoziția fotografică și planurile de încadrare care se folosesc în cinematografie, am abordat tipurile de linii din imagini, în special cele care conduc privirea spre subiectul principal, am punctat diferențele dintre compozițiile simetrice și cele asimetrice, am dat exemple de elemente care ajută la echilibrarea imagini, am discutat despre diferitele tipuri de scenarii folosite în clipurile video de nuntă și am aruncat o privire și peste psihologia culorilor.

În orice fotografie cu oameni, este foarte importantă lumină și mai ales direcția ei. Umbrele create pe un portret pot scoate subiectul în evidență și pot da volum, astfel încât senzația privitorului să fie una de armonie. Am exemplificat tipurile de iluminare pentru un portret și cum pot fi ele folosite atât cu lumină naturală cât și cu lumină artificială. Eu aloc destul de mult timp și discuțiilor despre background, care din păcate este trecut cu vederea de foarte mulți fotografi.

Toate aceste elemente despre compoziție și lumină dacă sunt în armonie și fotograful știe să jongleze cu ele, cu siguranță rezultatul va fi unul foarte plăcut, atât pentru miri cât și pentru privirile mai critice ale colegilor de breaslă. La fel și pe partea de video se aplică principiile din fotografie, iar în plus, videograful trebuie să acorde atenție muzicii, vocii, sunetelor și modului în care alege să înlănțuie cadrele.

Practică

Pentru practică a workshop-ului de fotografie și videografie de nuntă am gândit o sesiune cu un cuplu de modele de la RMM Models, Roxana și Lorenzo care au fost îmbrăcați în mire și mireasă. Ședința foto-video a fost formată din trei părți: ceremonie, ședință foto, dansul mirilor. Am dorit să le arăt cursanților cum lucrez eu pe teren în lumină naturală, dar și cu lumină controlată.

Am ales locația Wild Garden pentru că este foarte versatilă: picturi murale, natură, reflexii, etc, iar proprietarii au fost foarte drăguți și ne-au pus la dispoziție toată logistica necesară. Totul a mers conform planului până în cel mai mic detaliu. Cristina Cotoi (wedding planner) s-a ocupat de organizare și papetărie, iar fetele de la Floarea Ta ne-au ajutat cu florile și decorul. Roxana a purtat o rochie de la PureBride, iar Lorenzo a îmbrăcat un costum de la Marecom. De partea de păr și machiaj s-au ocupat Iulia Mardare, George Marchis și Andrei Pestean.

Am început lejer cu o mini sesiune de posing la un perete cu o pictură murală. Fiind înnorat afară, am avut lumină uniformă. Am exemplificat practic cum alegem background-ul, cum poziționăm subiectul în fundal și ce poziții alegem pentru început.

Apoi a urmat ceremonia unde am simulat câteva condiții de la o nuntă reală. Fetele cu decorul ne-au așezat scaunele și au făcut o mică arcadă, iar Bianca Tămaș care este și MC la eveniment, a spus câteva cuvinte despre dragoste în limba italiană, ca să păstrăm tematica. După ce am eu o demonstrație despre ce fotografii sunt necesare și ce cadre video avem nevoie pentru a spune povestea, am repetat procesul pentru a filma și fotografia toți cursanții, care au fost pe rând și nuntași.

La finalul ceremoniei am făcut și câteva cadre de ședință foto cu arcada, unde am pus accentul pe posing și sursele de lumină complementare. Am folosit Bitlighter pentru a da un fill pe piele modelelor și pentru a face un rim light.

După ceremonie ne-am axat pe decorul realizat de fetele de la Floarea Ta. Am fotografiat masa decorată și papetăria de la WhiteSand Boutique, iar apoi am inclus și modelele în decor. Am pus accentul pe linii și perspective și din nou am folosit lumină artificială pentru fill.

Pentru câteva momente a ieșit soarele din nori, chiar când era Golden Hour. Am profitat de acest lucru și am realizat mai multe imagini foto-video cu mirii și lumina soarelui în spate. A fost o ocazie bună să exemplificăm lucrul cu blenda.

În ultima parte, după ce a apus soarele, am făcut fotografii și materiale video cu lumină controlată. Ne-am jucat puțin cu reflexiile, iar pentru a simula dansul mirilor, Andrada Herineanu ne-a cântat câteva piese live. Pentru această parte am folosit luminile Tolifo de la partenerii noștri Photosetup. Pentru că este evident faptul că nu poți merge cu un arsenal foarte mare de lumină după tine la nuntă, am încercat mereu în explicațiile mele să le spun cursanților cum pot obține aceleași scheme de iluminare și la nuntă, folosindu-se spre exemplu de mașina de fum a DJ-ului sau a luminilor colorate de la scena artiștilor.

Eu consider foarte important feedback-ul la cald, motiv pentru care i-am lăsat pe cursanți să fotografieze ca mai apoi să mă pot uita peste fotografiile lor.

Editare

A doua zi de workshop de fotografie și videografie de nuntă a fost dedicată editării materialelor. Pe de o parte am discutat despre workflow și cum ne putem optimiza timpul pe care-l petrecem în fața computerului, iar pe de altă parte am discutat despre cromatica FilmLook. La partea de video am schițat un scenariu de montaj și am exemplificat aspectele tehnice de care trebuie să ținem cont.

Pentru mine este foarte important să fiu eficient atunci când prelucrez fotografiile. Îmi doresc să păstrez un anumit nivel calitate constant în tot ceea ce fac, dar vreau în același timp să predau imaginile clienților mei într-un timp cât mai scurt. Din acest motiv am pus mare accent la workshop pe organizarea fișierelor în computer și pe selecția și categorisirea fotografiilor în Lightroom. Chiar dacă eu am un proces complicat la prima vedere, m-am bucurat să văd că participanții au înțeles că o structură organizată reduce considerabil timpul de prelucrare a imaginilor.

A urmat partea de colorizare a imaginilor. Eu având un stil de editare curat și plăcut, dar în același timp care păstrează maniera FilmLook, am creat de la zero împreună cu participanții mai multe preseturi de culoare în Adobe Lightroom. Ne-am folosit exclusiv de fotografiile de la workshop și am exemplificat modul în care se poate adapta cromatica în funcție de context.

M-am bucurat să aflu din feedback-ul lor că la partea de editare au învățat o mulțime lucruri folositoare.

În loc de încheiere

Mă bucur tare mult că și acest workshop de fotografie și videografie de nuntă a fost unul reușit. Doresc să le mulțumesc participanților pentru că mi-au oferit încrederea lor, tuturor furnizorilor de nuntă pentru implicare și efort, modelelor noastre care au rezistat eroic în și nu în ultimul rând colegilor mei Răzvan, Raul și Călin pentru ajutor și documentare foto-video a workshop-ului.

Locație: Wild Garden
Mireasă: Roxana Bogdan
Agenție de modele: RMM Models
Decor, logistică și Flori: Floarea Ta 
Wedding Planner: Cristina Cotoi
Ofițer ceremonie: Bianca Tămaș
Papetărie: WhiteSand Boutique
Rochie: PureBride
Costum și accesorii: Marecom
Make-up: Iulia Mardare
Hair mireasă: George Marchis
Hair mire: Andrei Pestean
Muzică Live: Andrada Herineanu
Making of foto: Călin Curticăpian
Making of video: Drecșan Răzvan
Asistent: Raul Aluaș

Pentru mai multe detalii despre acest workshop, puteți accesa pagina de prezentare.