Și uite că s-a încheiat încă o ediție a workshop-ului Tell a Story in Harmony de 4 zile care a avut loc la YAZ Events Brașov în perioada 1-4 mai 2023. Am organizat acest eveniment cu al meu coleg videograf Eduard Carp și ca de obicei am pus la cale o nuntă regizată cu toate momentele (pregătiri, first look, ceremonie, ședință foto și petrecere), ca să le arătăm cursanților cum lucrăm noi pe teren, în viața reală. Fiind un workshop de fotografie și videografie de nuntă, avem în fața camerei un cuplu (mire și mireasă). La partea foto și punem mare accent pe realizarea tehnică corectă a imaginilor, dar mai ales pe modul în care spunem povestea prin imagini succesive. Împreună cu „mirii”, dar și cu ceilalți furnizori premium care se implică în proiectul nostru, ne dorim ca această nuntă regizată să arate exact ca și una reală.
Toate activitățile (teorie, practică și editare) din cele 4 zile s-au desfășurat în aceeași locație, adică la YAZ și i-am avut ca parteneri pe Sony România, Panasonic România, WestBuy, Moselle Brest și Album Express.
Povestea de nuntă și fotografiile finale se pot vedea aici: Link spre site-ul Julius Paul
Ziua 1 – Teorie
Workshop-ul a început cu o parte consistentă de teorie unde am abordat toate detaliile tehnice necesare pentru fotografii corecte și plăcute vizual. Spun „consistentă” pentru că am sintetizat în cele 160 de slide-uri din prezentare cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont un fotograf atunci când fotografiază oameni în diverse contexte și cu diferite tipuri de lumină. Am discutat despre compoziția fotografică și planurile de încadrare care se folosesc în cinematografie, am abordat tipurile de linii din imagini, în special cele care conduc privirea spre subiectul principal, am punctat diferențele dintre compozițiile simetrice și cele asimetrice și am dat exemple de elemente care ajută la echilibrarea imagini.
În orice fotografie cu oameni, este foarte importantă lumină și mai ales direcția ei. Umbrele create pe un portret pot scoate subiectul în evidență și pot da volum, astfel încât senzația privitorului să fie una de armonie. Am exemplificat tipurile de iluminare pentru un portret și cum pot fi ele folosite atât cu lumină naturală cât și cu lumină artificială. Eu aloc destul de mult timp și discuțiilor despre background, care din păcate este trecut cu vederea de foarte mulți fotografi.
Toate aceste elemente despre compoziție și lumină dacă sunt în armonie și fotograful știe să jongleze cu ele, cu siguranță rezultatul va fi unul foarte plăcut, atât pentru miri cât și pentru privirile mai critice ale colegilor de breaslă.
Am discutat foarte mult și despre storytelling și cum se poate crea o poveste din imagini fotografice. Ca să fie lucrurile și mai clare, am folosit momentele subiectului, care se regăsesc în majoritatea operelor epice în proză, ca bază pentru povestea de nuntă. După aceea am suprapus momentele de la acest tip de eveniment și am extras care sunt fotografiile relevante care marchează acea zi. Desigur, am punctat și importanța textului în postările din online și cum prin cuvinte se poate influența percepția privitorului asupra unei imagini.
Le-am oferit cursanților un Goodie Pack cu agendă, pix, cană de ceramică, ecuson, toate personalizate „Tell a Story” și vouchere de reducere de la partenerii noștri. De asemenea, am avut la test obiective foto din seria GM de Sony România și strap-uri de piele custom de la Moselle Brest. Am adus și o parte din produsele din shop-ul nostru online pentru ca participanții să poată vedea și fizic tricourile și hanoracele. Toate printurile, inclusiv albumele foto de demo au fost realizat de Album Express.
Partea de socializare este foarte importantă la workshop, iar din acest motiv, în pauze, am ieșit la ultraviolete pentru a ne cunoaște și a împărtăși experiențe din activitatea noastră.
Pentru că workshop-ul a început în 1 mai, nu puteam să nu sărbătorim și noi Ziua Celor Ce Muncesc. Alexandru Rizolu de la Panasonic ne-a suprins cu o oală mare de mici, cu pâine și muștar.
Colegul meu, Răzvan, s-a „transformat” din asistent în bodyguard. El folosește centura cu tocuri de la Think Tank pentru a duce obiectivele foto pe teren, dar cu ea pe umeri, îmbrăcat în negru, cu ochelari de armată și cască pentru comunicare, ai fi zis că e de la firma de pază. Desigur, nu a fost departe de adevăr, pentru că una dintre sarcinile lui a fost să coordoneze activitatea și să asigure ordinea. Îmbrăcat așa a fost mai convingător.
Ziua 1 – Practică
La toate workshop-urile Tell a Story in Harmony, după partea teoretică din prima zi, realizăm o ședință foto de acomodare a „mirilor” cu fotografii și videografii. Având în vedere că este o situație specială în care cuplul trebuie să fie fotografiat și filmat de 20 de oameni, este nevoie de câteva exerciții pentru ca a doua zi, la nunta regizată, desfășurarea activităților să fie cât mai fluidă. Cu această ocazie punem în practică aspectele discutate la teorie în ceea ce privește lumina, compoziția, posing-ul și interacțiunea cu mirii. Totodată, punem accentul și pe reglajele corecte ale camerei, pe accesoriile pe care le folosim și pe momentele esențiale care trebuie surprinse. La acest workshop i-am avut în prim plan pe Ana și pe Teo care s-au căsătorit cu un an în urmă.
Ziua 2 – Nunta Regizată
A doua zi, a fost nunta propriu-zisă care a avut loc în livada înflorită de la Yaz. De dimineață am surprins cadre cu cei doi pentru a simula pregătirile mirilor, atât în interior cât și în exterior. Am căutat contextele potrivite pentru a pune în evidență atât persoanele, mirele și mireasa, cât și vestimentația lor. Pentru Teo am ales o fereastră mare (în ton cu cromatica costumului de la Artizan) ca să le exemplific cursanților cum pot profita de linii și de lumină, iar pentru Ana am folosit un cadru natural pentru a scoate în evidență rochia albă de la Patricia Bride. Desigur, ne-am jucat puțin creativ cu liniile și blenda. Mai multe imagini puteți vedea pe site-ul Julius Paul.
Apoi a urmat moment de first look și am avut super mare noroc că un parapantist de la Kronstadt Paragliding tocmai se pregătea de aterizare. A fost o surpriză extraordinară cu care nu te întâlnești în fiecare zi. Cei de la locație îl cunoșteau, iar prin discuții la telefon am reușit să ne sincronizăm cu el. A fost momentul nostru 100% real de la workshop-ul de fotografie de nuntă.
A urmat ceremonia umanistă care a fost în aer liber, în livadă, unde Teodor Prunoiu a ținut un discurs. El a avut grijă să afle povestea mirilor pentru a da autenticitate acestui moment. Mirele a spus câteva cuvinte din suflet, iar noi am avut parte de momente foarte emoționante. Participanții de la workshop au fost și nuntași, dar și cursanți. La ceremonie am vrut să punctăm care sunt momentele cheie și ce fotografii sunt importante. Astfel, după că eu și Eduard am făcut o demonstrație de cum ne coordonăm ca echipă foto-video, toți cursanții, grupați câte 2, au făcut același lucru. La un moment dat a foarte chiar amuzant să-i vedem pe miri cum intră și ies de mai bine de 10 ori. Colegul meu, Răzvan, a fost „socru mic” a treia oară.
După ceremonie am avut o superbă lumină de Golden Hour și am profitat de ea pentru a face mirilor o ședință foto la arcada de flori realizată de Alyssa Events. Eu am folosit mai multe obiective foto de la partenerii de la Sony România, iar colegii mei, Raul și Răzvan, a ținut pe rând, blenda de reflexie. Partea de ședință foto este elementul cheie al oricărui workshop de fotografie de nuntă, deoarece este momentul în care poți face fotografii așa cum îți dorești. Fie că e posing static sau dinamic, poți alege momentul zilei în care să ai cea mai bună lumină.
După ședința foto ne-am mutat la locul destinat pentru petrecere. Cei de la Alyssa Events ne-au pregătit un super decor cu mese, scaune și flori, cei de la La casa de Turtă Dulce ne-au adus prăjituri și tort, am avut și o limonadă foarte bună de la The Tuk, iar Domeniile Averești ne-au oferit vinuri servite de somelierul Robert Pascu. Toată activitatea a fost coordonată de Oana Kiss – Dazu Events, care a realizat conceptul și papetăria. La această parte am pus accentul pe fotografierea și filmarea decorului de nuntă, dar și pe integrarea mirilor în decor. Și cum regula spune „După ce candybar-ul este fotografiat, se poate degusta” nici noi nu am făcut excepție.
După lăsarea serii am aprins luminițele aduse de Tent4Event, iar trupa BOER ne-a încântat auzul cum muzică live. Am început cu dansul mirilor, tot așa cum o demonstrație făcută de mine și de Eduard, iar după aceea mirii au dansat pentru toți cursanții. Colegul meu, Raul, a fost asistentul care se ocupat de lumini. După ce ne-am terminat treaba, am dansat și noi alături de ei și am tăiat tortul la final.
Zilele 3 și 4 – Editare
Zilele 3 și 4 de workshop sunt dedicate editării fotografiilor. Pe de o parte am discutat despre workflow și cum ne putem optimiza timpul pe care-l petrecem în fața computerului, iar pe de altă parte am discutat despre cromatica FilmLook.
Pentru mine este foarte important să fiu eficient atunci când prelucrez fotografiile. Îmi doresc să păstrez un anumit nivel calitate constant în tot ceea ce fac, dar vreau în același timp să predau imaginile clienților mei într-un timp cât mai scurt. Din acest motiv am pus mare accent la workshop pe organizarea fișierelor în computer și pe selecția și categorisirea fotografiilor în Lightroom. Chiar dacă eu am un proces complicat la prima vedere, m-am bucurat să văd că participanții au înțeles că o structură organizată reduce considerabil timpul de prelucrare a imaginilor.
A urmat partea de colorizare a imaginilor. Eu având un stil de editare curat și plăcut, dar în același timp care păstrează maniera FilmLook, am creat de la zero împreună cu participanții mai multe preseturi de culoare în Adobe Lightroom. Ne-am folosit exclusiv de fotografiile de la workshop și am exemplificat modul în care se poate adapta cromatica în funcție de context.
La final am exportat fotografiile și am selectat cele mai relevante pentru povestea noastră de nuntă. Am făcut și un slideshow pe care l-am prezentat în fața tuturor, inclusiv a mirilor.
În loc de încheiere
Mă bucur tare mult că și acest workshop de fotografie de nuntă a fost unul reușit. Doresc să le mulțumesc participanților pentru că mi-au oferit încrederea lor, tuturor furnizorilor de nuntă pentru implicare și efort, modelelor noastre care au rezistat eroic multe ore și nu în ultimul rând colegilor mei Raul Aluaș și Răzvan Drecșan.
Le mulțumesc mult și colegilor Cătălin Tudose, Adrian Moise și Alex Călin pentru că au documentat foto-video acest minunat eveniment.
PS:
Din păcate acesta a fost ultimul workshop de fotografie de nuntă din seria Tell a Story in Harmony. După 6 ediții în 3 ani și peste 100 de cursanți care ne-au oferit încrederea lor, am decis să luăm o pauză! Acest workshop a fost de la început un proiect menit să ofere șansa echipelor foto-video de la lucra împreună în același stil, la nuntă. Practic, eu și Eduard Carp am îmbinat conceptele nostre de workshop-uri într-un super curs de 4 zile, cu teorie, practică și editare, unde am organizat nunți regizate pentru a exemplifica cât mai bine viziunea noastră!