Și uite că s-a încheiat încă o ediție a workshop-ului IN Frame de 2 zile care a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 14-15 noiembrie 2022. Diferit de workshop-ul Tell a Story in Harmony de 4 zile pe care-l organizez cu al meu coleg videograf Eduard Carp și unde fotografiem o nuntă regizată, IN Frame este dedicat exclusiv fotografilor și punem mare accent pe realizarea tehnică corectă a imaginilor. Fiind un workshop de fotografie de nuntă, avem în fața camerei un cuplu (mire și mireasă). Împreună cu ei, dar și cu decorul realizat de furnizori de nuntă premium, realizăm fotografii cât mai curate, mai frumoase și mai creative.

Workshop-ul IN Frame este realizat cu un număr restrâns de participanți pentru că îmi doresc foarte mult să acord atenție și feedback fiecăruia în parte. Este structurat în 3 părți și anume: teorie, practică și editare.

Teorie 

Workshop-ul a început cu o parte consistentă de teorie unde am abordat toate detaliile tehnice necesare pentru fotografii corecte și plăcute vizual. Spun „consistentă” pentru că am sintetizat în cele 160 de slide-uri din prezentare cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont un fotograf atunci când fotografiază oameni în diverse contexte și cu diferite tipuri de lumină. Am discutat despre compoziția fotografică și planurile de încadrare care se folosesc în cinematografie, am abordat tipurile de linii din imagini, în special cele care conduc privirea spre subiectul principal, am punctat diferențele dintre compozițiile simetrice și cele asimetrice și am dat exemple de elemente care ajută la echilibrarea imagini.

În orice fotografie cu oameni, este foarte importantă lumină și mai ales direcția ei. Umbrele create pe un portret pot scoate subiectul în evidență și pot da volum, astfel încât senzația privitorului să fie una de armonie. Am exemplificat tipurile de iluminare pentru un portret și cum pot fi ele folosite atât cu lumină naturală cât și cu lumină artificială. Eu aloc destul de mult timp și discuțiilor despre background, care din păcate este trecut cu vederea de foarte mulți fotografi.

Toate aceste elemente despre compoziție și lumină dacă sunt în armonie și fotograful știe să jongleze cu ele, cu siguranță rezultatul va fi unul foarte plăcut, atât pentru miri cât și pentru privirile mai critice ale colegilor de breaslă.

Partea teoretică a avut loc în studio-ul nostru din Cluj-Napoca. Având în vedere că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, studio-ul este decorat pentru ședințele foto de Crăciun. Acest lucru nu a fost un impediment deoarece totul s-a petrecut într-o atmosferă de sărbătoare.

Practică

Pentru practică am gândit o ședință foto cu un cuplu de modele, Laura și Ares care au fost îmbrăcați în mire și mireasă. Ședința foto a fost formată din două părți: outdoor și indoor. Am dorit să le arăt cursanților cum lucrez eu pe teren în lumină naturală, dar și cu lumină controlată.

Pentru locația de exterior am ales un loc simplu și anume Piața Unirii din Cluj-Napoca. În această perioadă era și șantier pentru că se instala Târgul de Crăciun. Am dorit să facem fotografii aici, deși era mult haos în jur, pentru că a dorit să le arăt cursanților că se pot face fotografii frumoase în absolut orice loc dacă ești atent și alegi background-ul potrivit.

Din păcate a fost extrem de frig, 3 grade Celsius și a trebuit să ne mișcăm foarte repede pentru că modelele noastre, fiind îmbrăcate în ținute de nuntă de vară, nu au rezistat mult timp. Tot din pricina vremii nu am avut nici cea mai potrivită lumină. A fost înnorat și ceață. Cu toate că lumina a fost foarte soft am reușit să exemplific schemele de iluminare ale unui portret, iar lipsa culorilor din imagini am compensat-o la partea de editare.

Laura a purtat o rochie de la IVAZ Couture, iar Ares a îmbrăcat un costum de la Artizan – Custom Made Suits.

După ce am fotografiat în mai multe locuri din Piața Unirii am mers într-o parcare unde Dani Vamoș ne-a adus un superb recondiționat Mercedes-Benz pentru a face mai multe fotografii. La această parte a ședinței foto a pus accent pe modul în care putem include obiectele mari în imagini și care trebuie să fie raportul lor față de miri. Am folosit și lumină artificială de la Bitlighter pentru a scoate mirii în evidență cât timp au fost în mașină.

A doua parte a ședinței foto a fost în interior în locația de restaurant de nuntă a celor de la Casa Boema din Cluj-Napoca. Aici am schimbat puțin registrul pentru că am avut decor de nuntă realizat de Vanilla Events și Florăria Petale și am folosit exclusiv lumină controlată. De această dată am reușit să exemplific mult mai concret care sunt schemele de iluminare și cum putem realiza fotografii creative.

Am început prin a fotografia decorul pentru a le arăta cursanților cum putem scoate în evidență detaliile de la nuntă. Apoi am introdus în cadru și cuplul nostru, iar pentru iluminarea lor am folosit lămpi de la Bitlighter cu diferite temperaturi de culoare, dar și lămpi de la Nanlite cu mai mulți modificatori. Pentru un plus de creativitate ne-am jucat cu lumini RGB tot de la Nanlite și cu o mașină de fum.

Pentru că este evident faptul că nu poți merge cu un arsenal foarte mare de lumină după tine la nuntă, am încercat mereu în explicațiile mele să le spun cursanților cum pot obține aceleași scheme de iluminare și la nuntă, folosindu-se spre exemplu de mașina de fum a DJ-ului sau a luminilor colorate de la scena artiștilor.

Eu consider foarte important feedback-ul la cald, motiv pentru care i-am lăsat pe cursanți să fotografieze ca mai apoi să mă pot uita peste fotografiile lor.

Editare

A doua zi de workshop de fotografie de nuntă a fost dedicată editării fotografiilor. Pe de o parte am discutat despre workflow și cum ne putem optimiza timpul pe care-l petrecem în fața computerului, iar pe de altă parte am discutat despre cromatica FilmLook.

Pentru mine este foarte important să fiu eficient atunci când prelucrez fotografiile. Îmi doresc să păstrez un anumit nivel calitate constant în tot ceea ce fac, dar vreau în același timp să predau imaginile clienților mei într-un timp cât mai scurt. Din acest motiv am pus mare accent la workshop pe organizarea fișierelor în computer și pe selecția și categorisirea fotografiilor în Lightroom. Chiar dacă eu am un proces complicat la prima vedere, m-am bucurat să văd că participanții au înțeles că o structură organizată reduce considerabil timpul de prelucrare a imaginilor.

A urmat partea de colorizare a imaginilor. Eu având un stil de editare curat și plăcut, dar în același timp care păstrează maniera FilmLook, am creat de la zero împreună cu participanții mai multe preseturi de culoare în Adobe Lightroom. Ne-am folosit exclusiv de fotografiile de la workshop și am exemplificat modul în care se poate adapta cromatica în funcție de context.

M-am bucurat să aflu din feedback-ul lor că la partea de editare au învățat o mulțime lucruri folositoare.

În loc de încheiere

Mă bucur tare mult că și acest eveniment a fost unul reușit. Doresc să le mulțumesc participanților pentru că mi-au oferit încrederea lor, tuturor furnizorilor de nuntă pentru implicare și efort, modelelor noastre care au rezistat eroic în frig și nu în ultimul rând colegilor mei Răzvan, Raul și Călin pentru ajutor și documentare foto-video a workshop-ului.

Pentru mai multe detalii despre acest workshop, puteți accesa pagina de prezentare.