Este o mare bucurie pentru mine că am putut duce la bun sfârșit încă un workshop de fotografie și videografie de nuntă din seria Tell a Story. Anul acesta aveam programate 3 workshop-uri (Cluj, București și Arad), dar din pricina pandemiei a trebuit să le anulez. O parte dintre cursanți s-au retras, însă alții au sperat până în ultimul moment că vom putea ține acest curs. Din luna iulie, de când s-au mai relaxat restricțiile, am început organizarea workshop-ului și am ales ca locație Conacul Secuiesc de la Colțești. Ne-am dorit să petrecem 4 zile ca în tabără, iar cei de la conac ne-au oferit tot suportul necesar pentru a regiza o nuntă în aer liber. Cu toate limitările pe care le-am avut, vă spun sincer că a fost cea mai faină experiență de până acum (puteți vedea testimonialele participanților în video-ul de making of), iar rezultatul fotografic și videografic este exact pe gustul meu!

Povestea de nuntă, fotografiile finale și video-ul de nuntă se pot vedea aici: Link spre portofoliu.

Ziua 1 – Teorie 

Workshop-ul a început cu o parte consistentă de teorie unde am abordat toate detaliile tehnice necesare pentru fotografii corecte și plăcute vizual. Spun „consistentă” pentru că am sintetizat în cele 160 de slide-uri din prezentare cele mai importante aspecte de care trebuie să țină cont un fotograf atunci când fotografiază oameni în diverse contexte și cu diferite tipuri de lumină. Am discutat despre compoziția fotografică și planurile de încadrare care se folosesc în cinematografie, am abordat tipurile de linii din imagini, în special cele care conduc privirea spre subiectul principal, am punctat diferențele dintre compozițiile simetrice și cele asimetrice și am dat exemple de elemente care ajută la echilibrarea imagini.

În orice fotografie cu oameni, este foarte importantă lumină și mai ales direcția ei. Umbrele create pe un portret pot scoate subiectul în evidență și pot da volum, astfel încât senzația privitorului să fie una de armonie. Am exemplificat tipurile de iluminare pentru un portret și cum pot fi ele folosite atât cu lumină naturală cât și cu lumină artificială. Eu aloc destul de mult timp și discuțiilor despre background, care din păcate este trecut cu vederea de foarte mulți fotografi.

Toate aceste elemente despre compoziție și lumină dacă sunt în armonie și fotograful știe să jongleze cu ele, cu siguranță rezultatul va fi unul foarte plăcut, atât pentru miri cât și pentru privirile mai critice ale colegilor de breaslă.

Am discutat foarte mult și despre storytelling și cum se poate crea o poveste din imagini fotografice. Ca să fie lucrurile și mai clare, am folosit momentele subiectului, care se regăsesc în majoritatea operelor epice în proză, ca bază pentru povestea de nuntă. După aceea am suprapus momentele de la acest tip de eveniment și am extras care sunt fotografiile relevante care marchează acea zi. Desigur, am punctat și importanța textului în postările din online și cum prin cuvinte se poate influența percepția privitorului asupra unei imagini.

Desigur, am discutat și despre partea de video. Cum multe aspecte sunt similare între cele două domenii, a fost mult mai ușor de explicat modul de construcție a unei povești. Am făcut un scenariu, atât pentru fotografii, cât și pentru video și am punctat momentele esențiale și cadrele de care avem nevoie.

Ziua 1 – Practică

La toate workshop-urile Tell a Story in Harmony, după partea teoretică din prima zi, realizăm o ședință foto de acomodare a „mirilor” cu fotografii și videografii. Având în vedere că este o situație specială în care cuplul trebuie să fie fotografiat și filmat de 12 oameni, este nevoie de câteva exerciții pentru ca a doua zi, la nunta regizată, desfășurarea activităților să fie cât mai fluidă. Cu această ocazie punem în practică aspectele discutate la teorie în ceea ce privește lumina, compoziția, posing-ul și interacțiunea cu mirii. Totodată, punem accentul și pe reglajele corecte ale camerei, pe accesoriile pe care le folosim și pe momentele esențiale care trebuie surprinse. La acest workshop i-am avut în prim plan pe Anca Cheregi și Bogdan Pop care era deja căsătoriți. Am profitat de ocazie ca să le facem fotografii cu microbus-ul lor transformat în van.

Puteți vedea fotografiile de la ședința Live Story aici: Link spre portofoliu

Ziua 2 – Nunta Regizată

A doua zi, a fost nunta propriu-zisă care a avut loc în curtea Conacului Secuiesc. Ne-am pregătit pentru o nuntă în stil boho rustic în aer liber, având în vedere restricțiile, însă vremea a fost foarte schimbătoare. De dimineață am surprins cadre cu mireasa la coafor și machiaj, iar cu Bogdan am făcut îmbrăcatul mirelui și am filmat cum scrie o scrisoare de dragoste pentru Anca. Am căutat contextele potrivite pentru a pune în evidență atât persoanele, mirele și mireasa, cât și vestimentația lor.

Povestea de nuntă, fotografiile finale și video-ul de nuntă se pot vedea aici: Link spre portofoliu.

În tot acest timp fetele de la Vanilla Events au realizat decorul, iar Mădă a făcut aranjamentele florale în aceeași tematică. Am avut o masă mare cu papetărie personalizată pentru fiecare participant, realizată de Cristina, care a fost și wedding planner. Anca (mireasa) și Andreea ne-au adus un super candy-bar. Chiar am avut și un „inside joke”. Anca ne-a spus, că dacă va fi supărată de ceva, să-i spunem „Ce bun a fost candybar-ul” și o să îi treacă.

După ce am terminat cu pregătirile și amenajarea decorului, ne-am schimbat cu toții în ținute elegante pentru că urma ceremonia. Ne-am dorit mult să facem o ceremonie umanistă și să îl avem pe Bob Rădulescu ca ofițer. Știam că va face din acest moment unul amuzant, dar și emoționant. Anca și Bogdan nu au avut ceremonie la nunta lor reală, deci planetele s-au aliniat de minune. Au avut chiar și jurăminte și au făcut schimb de inele. Toată atmosfera a fost acompania de cvartetul Tonos, iar momentul de First Look a fost tot la ceremonie.

Trebuia să începe cu ceremonia la ora 16:00, dar vremea nu ne-a lăsat deloc. După două ore, când s-a oprit ploaia, am mers repede cu toții pe poziții. La acest moment am dorit să punem accentul pe ce cadre sunt importante pentru miri. După ce am făcut o demonstrație de planuri de încadrare, unghiuri și perspective și am filmat pentru clipul de nuntă, am repetat ceremonia de mai multe ori pentru ca toată lumea să filmeze și să fotografiez. Cât timp am lucrat eu, participanții au fost „invitații de la nuntă” și au stat pe scaune.

După ceremonie, deși nu speram, am avut câteva minute de Golden Hour și am profitat pentru a face câteva cadre de ședință foto cu mirii.

După lăsarea serii am intrat în restaurant unde trupa Remakers a cântat câteva piese de dragoste, dar și unele de party. Am început cu dansul mirilor, tot așa cum o demonstrație făcută de mine, iar după aceea mirii au dansat pentru toți cursanții. Colegul meu, Daniel, a fost asistentul care s-a ocupat de lumini. După ce ne-am terminat treaba, am dansat și noi alături de ei și la final am ieșit afară unde am tăiat tortul și am aprins steluțe. Ploaia se oprise și am putut realiza câteva cadre foto-video ca să încheiem frumos materialul.

Ziua 3 – Editarea fotografiilor

Ziua 3 de workshop a fost dedicată editării fotografiilor. Pe de o parte am discutat despre workflow și cum ne putem optimiza timpul pe care-l petrecem în fața computerului, iar pe de altă parte am discutat despre cromatica FilmLook.

Pentru mine este foarte important să fiu eficient atunci când prelucrez fotografiile și fac montajul. Îmi doresc să păstrez un anumit nivel calitate constant în tot ceea ce fac, dar vreau în același timp să predau imaginile clienților mei într-un timp cât mai scurt. Din acest motiv am pus mare accent la workshop pe organizarea fișierelor în computer și pe selecția și categorisirea fotografiilor în Lightroom. Chiar dacă eu am un proces complicat la prima vedere, m-am bucurat să văd că participanții au înțeles că o structură organizată reduce considerabil timpul de prelucrare a imaginilor.

A urmat partea de colorizare a imaginilor. Eu având un stil de editare curat și plăcut, dar în același timp care păstrează maniera FilmLook, am creat de la zero împreună cu participanții mai multe preseturi de culoare în Adobe Lightroom. Ne-am folosit exclusiv de fotografiile de la workshop și am exemplificat modul în care se poate adapta cromatica în funcție de context.

La final am exportat fotografiile și am selectat cele mai relevante pentru povestea noastră de nuntă.

Ziua 3 am încheiat-o cu un foc de tabără în curtea conacului, unde am cântat la chitară muzică folk.

Ziua 4 – Montajul video

Ziua 4 a fost dedicată montajului filmului de nuntă. Am început lejer cu un mic dejun pe terasă pentru că după 3 zile a fost cu toții epuizați. Am discutat despre albumele foto. La partea de video am selectat cadrele conform scenariului pe care l-am făcut în prima zi și am construit scheletul filmului. Montajul video-ului l-am terminat după workshop, dar le-am oferit participanților toate detaliile necesare realizării lui. Video-ul se poate vedea aici.

La final am oferit diplome de participare pentru cursanți, staff și cei de locație.

În loc de încheiere

Mă bucur tare mult că și acest workshop de fotografie de nuntă a fost unul reușit. Doresc să le mulțumesc participanților pentru că mi-au oferit încrederea lor, tuturor furnizorilor de nuntă pentru implicare și efort și modelelor noastre care au rezistat eroic multe ore.

Locație: Conacul Secuiesc Colțești
Modele: Anca Cheregi și Bogdan Pop
Rochie: IVAZ Couture
Costum: Artizan Suits
Decor: Vanilla Events
Ghirlande luminoase: Rent-a-Tent
Flori: Mădă Bucur
Coafură: Iulian Buzatu
Machiaj: Antonia Grosan
Prăjituri: Acadeea Bakery
Papetăria: WhiteSand Boutique
Ceremonie: Bob Rădulescu
Cvartet: Tonos
Band: Remakers
Making of foto: Laura Bâlc
Making of video: Adrian Moise
Asistent: Daniel Vasilca

 

Pentru mai multe detalii despre viitoarele workshop-uri, puteți accesa pagina de prezentare.